top of page

Η ύπαρξη ψυχοσωματικών συμπτωμάτων στα άτομα είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες που εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η επίσκεψη ατόμων που παρουσιάζουν σωματικά προβλήματα τα οποία δεν αποδίδονται σε ιατρικά/φυσιολογικά αίτια.


Η απουσία της παθοφυσιολογίας οδηγεί τους επαγγελματίες να χαρακτηρίσουν τα συμπτώματα των ατόμων ως ψυχοσωματικά.
Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι τα ψυχοσωματικά και τα οργανικά προβλήματα εμφανίζονται σε διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, εξαιτίας της ψυχολογικής κατάστασης που βιώνουν τα άτομα.


Τα ψυχοσωματικά προβλήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη πολυπλοκότητα.

Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι η εμφάνιση πολλών οργανικών ή και σωματικών προβλημάτων οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Η σύνδεση μεταξύ του σώματος και του μυαλού βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κλινικών και των ερευνητών, εδώ και αρκετές δεκαετίες.


Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στους σωματικούς και στους ψυχολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται και αλληλεπιδρούν, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός προβλήματος υγείας.


Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι παράγοντες που ασκούν ψυχοκοινωνική πίεση ή και άγχος στα άτομα

μπορούν να συντελέσουν στην πρόκληση, τη διατήρηση και την παραμονή ενός οργανικού προβλήματος.

Η ύπαρξη της σύνδεσης αυτής έχει οδηγήσει στη δημιουργία της ψυχοσωματικής προσέγγισης.


Ο ρόλος του ειδικού, ο οποίος ασχολείται με την ψυχοσωματική, είναι να εστιάσει στην κατανόηση, την πρόληψη, την αξιολόγηση και τη θεραπεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα, τα οποία προκύπτουν από τις συναισθηματικές, τις ψυχολογικές, τις κοινωνικές, τις σωματικές και τις γνωστικές τους διεργασίες.


Ο ειδικός ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητά του και στις σχέσεις του, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση και τη θεραπεία των ατόμων. Ο κλάδος αυτός υποστηρίζεται από ένα πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο, με το οποίο εξηγείται η ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχοπαθολογία, υπό το πρίσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.


Οι ειδικοί είναι οι επαγγελματίες που έχουν το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο, προκειμένου να υποστηρίξουν τους πάσχοντες και να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους.

 

       Στον χώρο μας υποστηρίζουμε ανθρώπους με

 • Ψυχοσωματικά συμπτώματα: μυοσκελετικός πόνος (πόνος στον αυχένα, στη μέση, στους μυς, κ.α.), πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος, κόπωση, αυπνία...

 • Ψυχοσωματικές ασθένειες: υπέρταση, βρογχικό άσθμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενοχλήσεις και παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, στοματική υγεία...

 • Αυτοάνοσα νοσήματα: συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Graves, σκληρόδερμα, αντιδραστική αρθρίτιδα ...

 • Σωματόμορφες διαταραχές: οι σωματόμορφες διαταραχές είναι μία κλινική κατάσταση κατά την οποία το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο δεν οφείλεται σε κάποια οργανική παθολογία, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα που εμφανίζει παραπέμπουν σε σωματική νόσο.

 • Αγχώδη διαταραχή 

 • Διαταραχές ύπνου

 • Διατροφικές διαταραχές

 • Θέματα γονιμότητας

 • Καρκίνο

   Στο χώρο μας παρέχουμε υποστήριξη μέσα από 

240_F_305713112_vryUlXtGztlSO42D2mAnmFPV

Ατομικές

συνεδρίες 

Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ατομικό επίπεδο, με στόχο την εξατομίκευση και τον σεβασμό στη μοναδικότητα.

Therapy Session

Ομάδες 

Μέσα από την ομαδική διεργασία στοχεύουμε στην υποστήριξη, στην αυτογνωσία, στην ενδυνάμωση και στη θεραπεία των μελών της.

Audience and Lecturer

Σεμινάρια

Εξειδικευμένα σεμινάρια για την ενημέρωση και την κατανόηση του μηχανισμού σωματοποίησης, για κάθε ψυχοσωματικό σύμπτωμα και νόσημα.

Lecture

Εκπαίδευση

επαγγελματιών 

Μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης, που απευθύνονται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας και ιατρούς.

Ατομικές συνεδρίες

Μέσα από ατομικές  συνεδρίες διερευνούμε το αίτημα και διαμορφώνουμε τον θεραπευτικό στόχο. 

Ο κυριότερος στόχος είναι να αναπτυχθεί μια δυναμική σχέση και να κατανοηθούν τα θέματα που απασχολούν τον θεραπευόμενο, ώστε να επιτευχθεί μια βαθιά διείσδυση στον μοναδικό εσωτερικό του κόσμο. 

Οι ατομικές συνεδρίες διεξάγονται σε κλίμα συνεργασίας, αποδοχής, εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας και εστιάζουν στη διάγνωση, την ενημέρωση, την αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και τη θεραπεία.

Στην πρώτη συνεδρία γνωριζόμαστε μέσα από το ιστορικό και θέτουμε θεραπευτικούς στόχους. 

Οι ατομικές συνεδρίες έχουν διάρκεια πενήντα ώς εξήντα λεπτά και η συχνότητα ποικίλει ανάλογα με το αίτημα.

Η διάρκεια της θεραπείας ορίζεται μετά από συνεννόηση με τον θεραπευόμενο.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε, παρέχεται η δυνατότητα συνεδριών μέσω Skype.

Ομάδες

Τα μέλη μιας ομάδας συνήθως έχουν παρόμοια προβλήματα. 

Παρά τα πολλά κοινά που έχουν μεταξύ τους ως προς τα σωματικά συμπτώματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις παρόμοιες σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αναπόφευκτα χαρακτηρίζονται από ποικίλες ατομικές διαφορές. Το γεγονός αυτό αποτελεί από τη φύση του έναν από τους πιο δυνατούς θεραπευτικούς παράγοντες μιας ομάδας.

Η ίδια η λειτουργία της ομάδας έχει δύναμη. Αναμφίβολα η πίστη και η εμπιστοσύνη των μελών της ομάδας σε αυτή τη δύναμη είναι απαραίτητη, προκειμένου αυτή να έρθει στην επιφάνεια και να βοηθήσει ολόκληρη την ομάδα.


Σε μια ομάδα το άτομο ανακαλύπτει ότι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει, οι σκέψεις και οι δυσκολίες που συναντά απασχολούν και τα άλλα μέλη της. Μέσω του μοιράσματος παρόμοιων εμπειριών ζωής μέσα στην ομάδα, το άτομο βιώνει την αποδοχή από τους άλλους και τελικά την κάθαρση.

Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι ουσιαστικά να επαναπρογραμματίσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ατόμων, έτσι ώστε τελικά να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι θεραπευτικό.

Επιπλέον, σε μια θεραπευτική ομάδα το άτομο έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει και να γνωρίσει την εντύπωση που δημιουργεί στους γύρω του. Ο καθένας από εμάς βλέπει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τον βλέπουν οι άλλοι και αυτό συμβαίνει διότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την ίδια πραγματικότητα.

Ακόμη, η ομάδα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για μερικά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Σεμινάρια

Πραγματοποίηση σεμιναρίων σχετικά με ψυχοσωματικά συμπτώματα και ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα, αγχώδεις διαταραχές και θέματα γονιμότητας.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ασθενείς, συγγενείς ασθενών και φροντιστές και γενικότερα στο ευρύ κοινό και έχουν στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των μηχανισμών σωματοποίησης, αλλά και των σύγχρονων μεθόδων υποστήριξης και θεραπείας.

Εκπαίδευση επαγγελματιών

Η συνεχής εξέλιξη των επιστημών και ο επιμερισμός τους σε κλάδους και νέες κατευθύνσεις καθιστά αναγκαία την απόλυτη εξειδίκευση των επιστημόνων. Οι γνώσεις και ο όγκος των πληροφοριών έχουν διευρυνθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε κάθε επαγγελματίας να μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά με ένα συγκεκριμένο πεδίο του επιστημονικού του κλάδου, προκειμένου να το γνωρίσει σε βάθος και με πληρότητα.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν ότι το περιβάλλον, η επιστήμη, η τεχνολογία και κατά συνέπεια η κοινωνία, οι αντιλήψεις και οι στάσεις των ατόμων συνεχώς μεταβάλλονται, ανανεώνονται και εξελίσσονται, θεωρείται αναγκαία η διά βίου εκπαίδευση.

Η εξειδίκευση οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
 

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξειδίκευσης είναι να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αυξήσουν τις ικανότητές τους στον τρόπο προσέγγισης των ασθενών τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία.

 

Βασικός σκοπός της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης είναι τόσο η εμβάθυνση στη θεωρία και στην εποπτεία όσο και στην προσωπική ανάπτυξη των επαγγελματιών.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι μέθοδοι διδασκαλίας στηρίζονται στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων και υλοποιούνται:

- διά ζώσης

- εξ αποστάσεως

- με μικτή μέθοδο (συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση).

Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 • Συνδέει τη θεωρία με την πράξη. Αυτό σημαίνει ότι οι θεωρητικές γνώσεις που παρέχει περιλαμβάνουν μια ενότητα πρακτικής άσκησης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες, με την κατάλληλη υποστήριξη εφαρμόζουν τη νεοαποκτηθείσα γνώση και τις νέες δεξιότητες.

 • Εμπλέκει ενεργά τους εκπαιδευόμενους. Οι επιμορφωτικές τους ανάγκες και οι προσδοκίες τους αποτελούν τη βάση σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος.

 • Δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα (αποδοχής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας) για την ανάπτυξη ενός πνεύματος συνεργατικής κουλτούρας, που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας κοινότητας μάθησης. Πρόκειται γι' αυτό που οι Fullan & Hargreaves ονομάζουν επαγγελματισμό αλληλεπίδρασης και συνεργασίας.

 • Υπερβαίνει το τεχνοκρατικό σχήμα μετάδοσης γνώσης και δεξιοτήτων και προωθεί τον αναστοχασμό των εκπαιδευόμενων, καθιστώντας τους ερευνητές της πράξης τους.

    Συνεργασίες

    Ελληνική Εταιρία Balint

    Hellenic Balint  Society

Ατομικές συνεδρίες
Ομάδες
Σεμινάρια
Εκπαίδευση επαγγελματιών
Ψυχοσωματική
Υπηρεσίες
Συνεργασίες
bottom of page