top of page
Αναζήτηση

Ο βιολογικός μηχανισμός του ψυχολογικού στρες στην υπογονιμότητα

Έγινε ενημέρωση: 16 Νοε 2020




Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα των ζευγαριών είναι το ψυχολογικός στρες,

που στις μέρες μας έχει την τάση να αυξάνεται. Όταν τα ζευγάρια βρίσκονται σε καταστάσεις σωματικού ή ψυχολογικού στρες γίνεται ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-φλοιού και μυελού των επινεφριδίων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της εκλυτικής ορμόνης της κορτικοτροπίνης (CRH) από τον υποθάλαμο, έπειτα την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH) από την υπόφυση και τελικά την παραγωγή κατεχολαμινών (αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης, ντοπαμίνης) από τον μυελό των επινεφριδίων και κορτικοστεροειδών από τον φλοιό των επινεφριδίων (ως αντίδραση στον ερεθισμό του υποθαλάμου).

Η έκκριση των κορτικοστεροειδών απαιτεί μεγαλύτερης έντασης ερεθίσματα ή την έκθεση σε χρόνιο στρες.

Ο έλεγχος της έκκρισης των κορτικοειδών γίνεται από την ACTH του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης με έναν ρυθμιστικό μηχανισμό αρνητικής αντίδρασης, καθώς και η ACTH βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της CRH του υποθαλάμου με τον αντίστοιχο μηχανισμό αρνητικής αντίδρασης.

Μέσα από τον μηχανισμό αρνητικής αντίδρασης, τα αυξανόμενα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα αναστέλλουν την παραγωγή ACTH και CRH.

Σε περιπτώσεις έντονου ή χρόνιου στρες, ο μηχανισμός αρνητικής αντίδρασης της κορτιζόλης δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, με σκοπό τη μείωση της ACTH και CRH.

Η μη ενεργοποίηση αυτού του αρνητικού μηχανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι σε καταστάσεις στρες αυξάνεται η ευαισθησία των επινεφριδιακών κυττάρων στην ACTH και μειώνεται η ευαισθησία των κυττάρων της υπόφυσης (απευαισθητοποίηση) στα γλυκοκορτικοειδή.

Η ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ασκεί ανασταλτική δράση στη λειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών.

Επιπλέον, μέσω της CRH αναστέλλεται η απελευθέρωση της GnRH από τον υποθάλαμο, ενώ οι κατεχολαμίνες (ντοπαμίνη) και τα οπιοειδή του εγκεφάλου ασκούν κατασταλτική δράση στην έκκριση της GnRH.

Τα γλυκοκορτικοειδή αναστέλλουν την έκκριση των γοναδοτροφινών LH και FSH από την υπόφυση, την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες, καθώς και την παραγωγή προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο.

Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης- επινεφρίδια έχει ανασταλτική δράση στον αντίστοιχο άξονα των ωοθηκών, που έχει ως αποτέλεσμα την "υποθαλαμική" αμηνόρροια του στρες, που παρατηρείται σε περιπτώσεις έντονου άγχους, κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών, έντονης φυσικής δραστηριότητας και υπογοναδισμού στην περίπτωση του συνδρόμου Cushing.

28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page