top of page
Αναζήτηση

Ψυχοσωματικές διαταραχές που μας σκοτώνουν αργά

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2020


Η σχέση μεταξύ σώματος και μυαλού μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως «ψυχοσωματικές διαταραχές».

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το μυαλό σας μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς σας;

Η δύναμή του μπορεί να σας εκπλήξει, αφού μπορεί να κάνετε κάτι που σας φαινόταν αδύνατο ή να καταστρέψετε οποιοδήποτε από τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ο χειρότερος εχθρός σου δεν μπορεί να σε βλάψει όσο οι σκέψεις σου

Η σχέση μεταξύ της ψυχής και τού σώματος είναι αυτό που αναπτύσσει «ψυχοσωματικές διαταραχές,» και μπορεί να γίνει ένας πραγματικός εφιάλτης.

Μπορεί να μην σας φαίνεται σημαντικό, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ενοχλήσεων που αισθανόμαστε οφείλονται στον ψυχολογικό παράγοντα.

Τα συμπτώματα που δείχνει το σώμα μας όταν υπάρχει μια πραγματική ασθένεια μπορούν να μετρηθούν και να εξηγηθούν από έναν γιατρό, ο οποίος συνήθως μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ωστόσο, όταν η ασθένεια έχει ψυχοσωματική προέλευση, τα συμπτώματα είναι δύσκολο να εξηγηθούν από τον ειδικό, και αυτό εμποδίζει τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγξουμε τα αισθήματα και τα συναισθήματά μας, καθώς τις περισσότερες φορές οι σωματικές μας ενοχλήσεις είναι στην πραγματικότητα σημάδια, επειδή κάτι μας ενοχλεί γύρω μας ή και μέσα μας και το σώμα μας το εκδηλώνει με συμπτώματα.

Η αλωπεκία για παράδειγμα και τα έλκη σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορούν να προκληθούν λόγω του άγχους και της κατάθλιψης.

Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, της κοινωνικής πίεσης, του εργασιακού άγχους και πολλών άλλων καθημερινών ευθυνών, συχνά παραμελούμε τον εσωτερικό μας εαυτό και κατ΄ επέκταση και την υγεία μας. Έτσι, συχνά πληγωνόμαστε σε διανοητικό και ψυχικό επίπεδο χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Υπάρχουν κάποιες ψυχοσωματικές διαταραχές που για τους προαναφερθέντες λόγους είναι πολύ συχνές.

Αν έχετε αισθανθεί ένα από τα παρακάτω συμπτώματα αλλά δεν ξέρετε από πού προέρχεται και αν ο γιατρός σας συνεχίζει να σας λέει, "δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή δεν είναι τίποτα" τότε διαβάζοντας παρακάτω μπορεί να διαπιστώσετε ότι όλο αυτό μπορεί να είναι ψυχοσωματικής αιτιολογίας.


Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλούνται από πιεστικές καταστάσεις, κατάθλιψη ή άγχος. Αυτός ο τύπος πόνου αποτελεί ένα ζήτημα υγείας το οποίο είναι απίστευτα κοινό σε όλο τον κόσμο. Η ένταση στους ώμους και τον αυχένα καθώς και ο πόνος στο κεφάλι είναι συχνά συνέπειες των καθημερινών μας δραστηριοτήτων με ψυχολογικά αίτια. Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν εντελώς, αν αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε, να αναπνεύσουμε και να γίνουμε παρατηρητές του ρόλου που παίρνουμε στις καταστάσεις.


Χρόνιος κοιλιακός πόνος

Μπορούμε να προκαλέσουμε αυτόν τον τύπο πόνου αν έχουμε δυσκολία να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μια ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι ο ένοχος, θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά ο θυμός και η θλίψη μας κάνουν να αισθανόμαστε αυτή την οδυνηρή ενόχληση.


Μυαλγία

Η υπερευαισθησία ή ο χρόνιος μυϊκός πόνος σε όλο το σώμα, συχνά συνοδεύεται από δυσκολίες ύπνου, πονοκεφάλους, ελαφρύ μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και έλλειψη συγκέντρωσης. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από το άγχος ή ακόμη και από ένα τραυματικό γεγονός.


Χρόνια κόπωση

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι συχνά καταστροφική στην καθημερινή ζωή. Αν έχετε νιώσει κουρασμένος ακόμα και μετά τον 10ωρο ύπνο μπορεί να υποφέρετε από αυτήν την διαταραχή. Όπως και με άλλες ψυχοσωματικές καταστάσεις, η χρόνια κόπωση μπορεί να είναι συνέπεια κακής διαχείρισης συναισθημάτων. Το να είσαι αμυντικός συνεχώς για παράδειγμα και να χτίζεις γύρω σου τείχη απαιτεί πολλή ενέργεια.


Έλκη

Η μεγάλη ένταση του σωματικού στρες μπορεί μερικές φορές να εκφραστεί με έλκη. Μπορεί να ξεκινήσει για παράδειγμα ως μια κοινή γαστρίτιδα που τελικά εξελίσσεται σε κάτι άλλο πιο σύνθετο. Το άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από αυτές τις βλάβες στο πεπτικό σύστημα.


Ανοσολογικές διαταραχές

Όταν υποφέρουμε από άγχος ή κατάθλιψη, η άμυνά μας μειώνεται και έτσι μπορεί να αρρωστήσουμε ευκολότερα. Η χαλάρωση, η άσκηση, ο διαλογισμός και οι αναπνοές είναι πολύ σημαντικές συνήθειες για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας υγιή.


Η καλή σχέση μεταξύ του νου και του σώματος είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ευημερίας μας.


Στην καθημερινότητά μας δεν σκεφτόμαστε τη σημασία που έχει το μυαλό μας. Παραμελούμε τη θέση του και τον βαθύτερο ρόλο του. Το μυαλό μας είναι το σπίτι μας, όπου ζουν τα όνειρα και οι αναμνήσεις μας. Κάθε λέξη και κάθε σκέψη που περνά από το μυαλό μας έχει πολύ σημαντική επίδραση στα συναισθήματά μας και στο σώμα μας και αξίζει πραγματικά να προσέξουμε αυτή τη σχέση.


53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page