top of page
Αναζήτηση

Η προσέγγιση της Ψυχοσωματικής Θεραπείας


Η ενότητα ψυχής – σώματος αποτελεί βασικό φιλοσοφικό ζήτημα, καθώς ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές παράμετροι θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε κάθε συμπτωματολογία και νόσο. Κάθε πάθηση θεωρείται ότι έχει πολλαπλή αιτιολογία και είναι το αποτέλεσμα της συνδυαστικής αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων.


Έχουν διατυπωθεί διαφορετικά μοντέλα προσέγγισης των ψυχοσωματικών νοσημάτων και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται ως και σήμερα το θεωρητικό υπόβαθρο και η μεθοδολογία της ψυχοσωματικής διερεύνησης, αντανακλά ουσιαστικά την εξέλιξη της επιστήμης.


Η προσέγγιση της ψυχοσωματικής θεραπείας είναι μία ολιστική μελέτη της σωματικής και ψυχικής νόσου με μία βιολογική, ψυχοκοινωνική και κοινωνικο-πολιτισμική βάση. Η ολιστική αντίληψη δε διαφοροποιείται μόνο ως προς τα φιλοσοφικά και οντολογικά της πιστεύω για τη φύση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά έχει και άμεσες πρακτικές επιπτώσεις ως προς το χαρακτήρα και τους προσανατολισμούς της επιστήμης . 


Εφόσον η ασθένεια αποτελεί διαταραχή της ανθρώπινης ολότητας, η αντιμετώπισή της δεν δύναται να περιορίζεται μόνο στη σωματική ή στη ψυχική διάσταση, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, όπως και η κοινωνική διάσταση και κυρίως ο τρόπος που αυτές αλληλεπιδρούν. Ούτως ή άλλως η εν δυνάμει ενεργοποίηση σωματικών εκδηλώσεων ακολουθεί τον άνθρωπο μια ζωή.


Η ψυχοσωματική θεραπεία περιλαμβάνει ένα ευρύ διεπιστημονικό πεδίο και ασχολείται με την αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων στη ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ υγείας και ασθενειών. 


Παρέχει ένα εννοιολογικό πλαίσιο για:


1. επιστημονικές έρευνες σχετικά με το ρόλο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την ατομική ευπάθεια, την πορεία και την έκβαση κάθε είδους ιατρικής νόσου


2. εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση του ασθενούς, προσθέτοντας ψυχοκοινωνική αξιολόγηση στην τυπική ιατρική εξέταση


3. ενσωμάτωση ψυχολογικών και ψυχιατρικών θεραπειών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση ιατρικών παθήσεων και


4. διεπιστημονική οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης που ξεπερνά τα τεχνητά όρια των παραδοσιακών ιατρικών ειδικοτήτων.

32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page